Fire and Smoke Farm

A contemporary extension 

A new building and associated landscaping is used to bring together a former farmhouse and barn, grouped around a landscaped courtyard.

Having renovated their traditional farmhouse to become a modern home, the client sought to extend their living space by converting an adjacent outbuilding, and inserting connecting halls.

 

Principles of our design approach are obvious. A palette of modern materials: timber, white render and glass; decoration dispensed with, in favour of intrinsic form-play; transparent boxes, faces raked; the detail of how materials meet carefully considered. Trims are thin, lines of lead and stainless steel, drawing edges against sky.

 

At its most basic: the barn has been opened up, with extensive windows looking out to the countryside. A more complex (or pretentious?) reading might see meaning: a new entrance door reached by a cranked bridge over a pool; a shapeless space between two buildings enclosed to become a courtyard; a huge, frameless, fixed glazed window reflects the ancient oak opposite.

This scheme won the Local Authority South West’s award for best home extension in 2010. It was designed by Ivan Jordan while employed by Barrie Simons and Associates.

Architecture | Design | Eco-Building  | Tendering | Contract Administration 

© 2019 Ivan Jordan